Header geschiedenis

onze geschiedenis

bij de burg

De Burg is een horecabedrijf met een lange geschiedenis, op een centrale plek in Noord-Scharwoude. Onze drie panden staan al minstens een eeuw aan de Dorpsstraat en hebben elk hun eigen verhaal en historische waarde.

Pand 1: de dorpsherberg

De naam De Burg komt al in 1830 in het kadaster voor. Toen was het nog een eenvoudige dorpsherberg met één ruimte. Nu is dit onze Vlaamse Gelagkamer. Vóór 1830 was op ons adres een bakkerij met woonhuis gevestigd. Waarschijnlijk is ‘De Burg’ een vernoeming naar de Burgsloot, de latere Voorburggracht die achter de Dorpsstraat liep. 

Van protestant naar katholiek

Rond 1860 breidde de toenmalige eigenaar de herberg uit met een koepelzaal. Hierdoor kon hij ook feesten en partijen huisvesten. De groei van het bedrijf werd voorzichtig ingezet!
De Burg stond in die tijd bekend als een café voor niet-katholieke klanten. Zo ging dat toen nog. In 1910 zette kastelein Dirk Stam een bijzondere stap: hij verkocht De Burg aan de rooms-katholieke parochie Johannes de Doper. Vanaf dat moment was De Burg dan ook een katholiek café.

Verdere uitbreiding

Het kerkbestuur bouwde De Burg rond 1912 verder uit door de kap van de herberg te verhogen. Hierdoor ontstond ruimte voor een logement voor reizigers. De ruimte naast de koepelzaal en de herberg werd benut door een aansluitende aanbouw neer te zetten. Men noemde dit de Gezellezaal; nu is het onze entree plus de Salon van GUIDO’S

Pand 2: de stal

Elk logement had vroeger een stal voor paarden van hotelgasten en kerkgangers. Deze stal stond direct aan de Dorpsstraat, tegenover de herberg. Het was een rietgedekt stolpje met grote brede deuren. Jaren later werd dit stolpje deels gesloopt om de Dorpsstraat te verbreden. Zo ontstond het huidige pand waarin nu onze traiteur/ijssalon LEKKERS is gevestigd.

Familiebedrijf

n 1967 kochten Jan en Else Dijkstra De Burg van de parochie en kwam de onderneming weer in particuliere handen.
Vanaf dat moment mogen we De Burg een familiebedrijf noemen. Zoon Evert-Jan Dijkstra nam het in de jaren ’80 van zijn ouders over waarna Anneke en Ton Horseling rond 1987 zich bij hem voegden. Niet veel later kwamen Ellen en Guido Rouwhorst in de zaak en is er hard gewerkt aan de groei van de onderneming.
Sinds 2010 zijn Guido, Ellen, Anneke en Ton de eigenaren van de gastvrije onderneming.

Pand 3: de koolschuur van Zut

Naast de stal stond het huisje en het koelhuis van de familie Zut. Dit koelhuis aan de Achterburggracht werd nog tot in de jaren 70 gebruikt als koolschuur. In de jaren 80 kochten wij het pand om er onze Wijntapperij in te vestigen, nu slijterij SUTS. Het huisje was toen allang gesloopt; op die plek ligt nu ons knusse terras. 

Herontdekking van de koepel

We eindigen dit verhaal met een prachtige anekdote. De monumentale koepel van de koepel was al minstens een halve eeuw jaren onzichtbaar, maar ook uit het geheugen verdwenen. We herontdekten hem rond 1990, toen we plannen maakten om De Burg te moderniseren. Dat idee verdween meteen van tafel. Het authentieke nostalgische karakter van De Burg, met hier en daar een vernieuwende twist, is daarmee bewaard gebleven! 

Contact

Dorpsstraat 571
1723 HA Noord-Scharwoude

0226-321321
info@bijdeburg.nl
www.bijdeburg.nl